maandag 6 juli 2015

Familie Dalstra.

Levenslang verhaal van de familie Dalstra
Dat wij in Friesland - twee eeuwen geleden- ook geen lieverdjes voortbrachten blijkt wel uit het verhaal van de familie Dalstra uit Surhuisterveen die als eersten de gevangenisstraf van levenslange opsluiting opgelegd kregen.

De drie heren hadden het voorzien op het welgestelde echtpaar Hiddema uit Nijega die ze beroofden van hun goed en op gruwelijke wijze vermoorden. Nou bleken deze arme sloebers niet zo heel pienter te zijn door " zichtbare"  sporen  achter te laten waardoor ze al gauw verdacht werden en na genoeg bewijs materiaal vergaard te hebben  konden worden opgepakt.

Het hele verhaal staat te lezen op de website http://www.blokhuispoort.nl/dalstra/

Wij kwamen aan dit verhaal tijdens onze expositie  500 jaar gevangen in Friesland  in het Streekmuseum en Volkssterrenwacht te Burgum aan ons verteld door Siebe Siebenga een van hun vrijwilligers. We hadden verwacht dat het verhaal bij Siebe zou eindigen maar verrassend genoeg melde zich nog geen drie weken geleden een nazaat van deze familie, wonend in Frankrijk, die onderzoek doet naar zijn stamboom. We kregen prachtige nieuwe informatie van hem  en uiteraard breng je hem dan in contact met Siebe.

 "Zodra het kan kom ik naar Nederland  en ga ik zeker de Blokhuispoort bezoeken" aldus contact en dan zullen wij natuurlijk schitteren van aanwezigheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten