zaterdag 21 maart 2015

A.B.R.Jansen

A.B.R.Jansen
Mijn loopbaan en lotgevallen bij het gevangeniswezen vanaf 1919 t/m 1945. 16 Maart 1919 trad ik bij het gevangeniswezen te Groningen in dienst. Toen ik voor het eerst met het gebouw en de geest kennis maakte, dacht ik, wat ben je begonnen, de school licht en vrolijk, de gevangenis somber en naargeestig. En toch dacht ik in den beginne, beide instituten om de mensheid op een hoger plan te brengen. Voor de gevangenis bleek dat indertijd een leugen te zijn.

De jaren 1924 tot 1936 aan de B.S.G. waren goede jaren. De bevolking bestond toen alleen uit criminelen, waaronder meestal een 10-12 tal levenslange. Het cellulaire systeem werd nog tot in het oneindige doorgevoerd.

Bombardement Rotterdam 14 mei 1940, het bleek dat er een bom gevallen was in de Bijz. Strafgevangenis voor vrouwen, waar de N.S.B. vrouwen opgesloten waren. De strafcellen waren geheel naar buiten geslagen.

Ik heb gedaan voor de politieke gevangenen van 1942 tot Juni 1944 (toen werd ik gearresteerd) wat ik kon. Op de zolder van het Scholtenshuis werden we ondergebracht. Het leek wel een gruwelkamer, als ik er aan denk ril ik er nog van.

19 Nov. 1951- Ik heb dit schrijven in handen gesteld van de Rijksrecherche met verzoek het de autoriteiten te laten lezen. Mijn loopbaan 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten